graphic
graphic
De werking
Door de elasticiteit van de tape en het op rek zetten van de huid wordt de huid (ten opzichte van zichzelf, de huidlagen t.o.v. elkaar) opgetild. Er komt ruimte vrij tussen de dermis en de epidermis. Dit veroorzaakt convolusions. De ruimte die onder de tape vrij komt zorgt voor een drukafname. Het lymfvocht wat zich in dit gedeelte van het interstitium bevindt en waar een hogere druk heerst, verplaatst zich in de richting waar de druk minder is.

De huid wordt gelift en in combinatie met de lichaamsbeweging wordt de huid ook gerekt. Het bindweefsel wordt losser van structuur en vormt een geleider voor het bindweefselvocht. De filamenten tussen de endotheelcellen van de lymfvaten en elastische vezels van het bindweefsel kunnen beter bewegen. Hierdoor openen de kleppen van de kleine initiële lymfvaatjes zich en kan de lymfe sneller weg. Hierdoor wordt (ver)hard oedeem zacht en kan afgevoerd worden via de huid. Circa 80% van de lymfbanen ligt in de huid.

Een andere werking van de tape is de sturende en stimulerende functie.
Het oedeem heeft de eigenschap zich langs de aangebrachte tape te verplaatsen.
Door deze werking is er een 24 uur-drainage.
De tape moet wel correct aangebracht worden, de patiënt moet er bij bewegen en onder behandeling zijn voor oedeemtherapie.

Kortom:

De tape techniek bij goed functionerende lymfknopen

De tape techniek bij insufficiënte lymfknopen
Indien de lymfafvloed geblokkeerd is zal het betroffen lymfstation de lymfe niet kunnen verwerken.
Lymfvocht wordt met behulp van kinesiotape in de richting van de gezonde zijde verplaatst. De basis plakt men dan op de gezonde zijde.

Het materiaal en eigenschappen: